Binnen Parnassia Groep zetten we ons in voor onderzoek om de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis te verbeteren. Onze onderzoeken hebben het thema gepaste zorg. Via het Kennisnetwerk Persoonlijkheidsstoornissen delen we de kennis die uit dit onderzoek voortkomt met mensen met een persoonlijkheidsstoornis en naasten, behandelaren en onderzoekers. Het doel is:

  • Mensen met een persoonlijkheidsstoornis en hun naasten te laten profiteren van de meest effectieve behandelingen.
  • Behandelaren op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en deze in de praktijk toe te passen.
  • Collega's-in-opleiding te laten weten waar ze terechtkunnen om deel te nemen aan lopend onderzoek.

Het onderzoek dat je op deze pagina's vindt, wordt uitgevoerd op vele locaties van de Parnassia Groep van door het hele land.

Hieronder vind je een overzicht van al onze lopende onderzoeken. Zie hier onze bevindingen.

Lopende onderzoeken

Kortdurende en traumagerichte psychotherapie

EMDR voor persoonlijkheidsstoornissen (TEMPO-studie)

Met deze grote studie onderzoeken we de effectiviteit van 10 sessies Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)-therapie. Lees hier meer.

Kortdurende Schematherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen (TENGO-studie)

In deze studie onderzoeken we of kortdurende experiëntiële schematherapie in een groep net zo effectief is als langdurend voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Lees hier meer.

Hallucinaties 

Hersenstimulatie bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis en het Horen van Stemmen

Onderzoek naar het effect van transcranial direct current stimulation voor auditieve verbale hallucinaties (het horen van stemmen) bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Lees hier meer.

Cognitieve Gedragstherapie bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis en het Horen van Stemmen

Het doel van dit onderzoek is om het effect van cognitieve gedragstherapie op de ernst van klachten gerelateerd aan het horen van stemmen te onderzoeken bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Lees hier meer. 

Cognitief functioneren bij Borderline Persoonlijkheidsstoornis en het Horen van Stemmen

In deze studie wordt het cognitief functioneren van mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis met en zonder hallucinaties vergeleken. Lees hier meer.

Destimatisering

Destigmatisering bij persoonlijkheidsstoornissen

Via kwalitatieve interviews en vragenlijsten streven we ernaar inzicht te krijgen in de ervaringen van stigmatisering bij mensen van alle leeftijden met een persoonlijkheidsstoornis en wat zij denken dat er gedaan kan worden om stigma te verminderen. Lees hier meer. 

Overige studies

Slikken als vorm van zelfbeschadiging

Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken waarom sommige mensen voorwerpen slikken als vorm van zelfbeschadiging en te kijken welke behandeling helpend zou kunnen zijn. Lees hier meer.

Participatie bij onderzoeken

Naast de onderzoeken die wij zelf hebben geïnitieerd, dragen wij ook bij aan de volgende onderzoeken.

Selecteren van optimale behandeling voor mensen met een cluster C persoonlijkheidsstoornis (QUEST-CLC-studie)

In dit onderzoek worden groepsschematherapie, individuele schematherapie, en gebruikelijke behandelingen voor mensen met een cluster C persoonlijkheidsstoornis vergeleken. Lees hier meer.

Selecteren van optimale behandeling voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BOOTS-studie)

Dit onderzoek richt zich op het optimalisen van behandelingen voor een borderline persoonlijkheidsstoornis door te onderzoeken welke therapie het beste werkt voor wie en hoe deze therapieën verandering teweegbrengen. Lees hier meer.