Hersenstimulatie (tDCS) bij borderline persoonlijkheidsstoornis en het horen van stemmen
Achtergrond
Bij transcraniële directe stroomstimulatie (tDCS) worden twee elektroden op het hoofd geplaatst, waar een zwakke nauwelijks voelbare stroom doorheen gaat. Hiermee kan de hersenactiviteit onder de elektroden worden beïnvloed. tDCS wordt wereldwijd gebruikt in onderzoek naar hersenprocessen en als mogelijke behandeling voor psychiatrische aandoeningen. Bij tDCS-interventies komen bijwerkingen zelden voor. Als er bijwerkingen optreden, zijn deze over het algemeen van korte duur.
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen psychotische symptomen ervaren, waaronder het horen van stemmen, het zien van dingen en het voelen van aanrakingen zonder dat deze er zijn. Deze symptomen kunnen veel last veroorzaken. Bij mensen met schizofrenie zijn er al studies gedaan naar het effect van tDCS, waarbij het overwegend positieve resultaten laat zien. Echter, het effect van tDCS bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is nog niet onderzocht. Samenvattend kan tDCS een effectieve interventie zijn, maar er is meer onderzoek nodig.
Wat doen we?
Het doel van dit onderzoek is om te onderzoeken of tDCS een effectieve interventie kan zijn voor auditieve verbale hallucinaties (het horen van stemmen) bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. We meten het effect van tDCS door het te vergelijken met een niet-actieve tDCS-interventie.
Huidige status
De inclusie loopt. We zijn nog op zoek naar mensen van 18 jaar en ouder met een borderline persoonlijkheidsstoornis die wekelijks stemmen horen.
Subsidiegevers

Stichting tot Steun VCVGZ
Teamleden

Rosemarij van Veen
Promovendus

Karin Slotema
Senior onderzoeker

Laurens Lelieveld
Junior onderzoeker