Kortdurende experiëntiële schematherapie bij persoonlijkheidsstoornissen (TENGO-studie)

Achtergrond

Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen, waaronder schematherapie met een duur van één tot drie jaar. Deze behandeling wordt vaak en succesvol toegepast en wordt beschouwd als bewezen effectief volgens richtlijnen. Bij verschillende andere behandelvormen, namelijk dialectische gedragstherapie (DGT), psychodynamische psychotherapie en mentalisatiebevorderende therapie (MBT) wijst onderzoek erop dat een behandeling van een half jaar even effectief kan zijn als een behandeling van een jaar. Recentelijk is er een kortdurende variant van schematherapie ontwikkeld, met een duur van 7 maanden. Hoewel er aanwijzingen zijn dat deze kortere variant ook effectief is, is de tevredenheid en het effect ervan nog niet goed onderzocht. Ook is het onbekend hoeveel deelnemers voortijdig stoppen met kortdurende experiëntiële schematherapie en hoeveel deelnemers na afloop verdere behandeling nodig hebben. Daarom voeren we dit onderzoek uit.

Wat doen we?

Pilot. Allereerst is het belangrijk om te weten of cliënten en behandelaren wel tevreden zijn over kortdurende schematherapie. Daarom hebben we een pilotstudie uitgevoerd waarin we onderzoeken of behandeling met kortdurende experiëntiële schematherapie in een groep voldoet aan de behoeften van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. We evalueren de tevredenheid over deze behandeling, het aantal deelnemers dat voortijdig stopt en hoeveel deelnemers na afloop nog verdere behandeling nodig hebben. Daarnaast onderzoeken we in hoeverre de ernst van de persoonlijkheidsstoornis afneemt tijdens de behandeling met kortdurende experiëntiële schematherapie. Het betreft een open studie met ongeveer 30 deelnemers.

RCT. Binnen een grote gerandomiseerde studie (RCT) met in totaal 342 cliënten krijgt de helft (171) een schemagerichte groepsbehandeling van 18 sessies en de andere helft krijgt deze behandeling in 36 sessies. Beide behandelingen worden gevolgd door twee opvolgsessies, waarbinnen besproken wordt hoe je je vasthoudt aan de doelen die je gesteld hebt. Het belangrijkste doel van de studie is om te onderzoeken of de behandeling van 18 sessies niet onderdoet aan de behandeling van 36 sessies. We bekijken of het mogelijk is om met een kortere behandelduur hetzelfde effect te bereiken als met een langere behandelduur. Daarnaast onderzoeken wie kan profiteren van een kortdurende behandeling en wie een langdurende behandeling nodig heeft. Het onderzoek is een samenwerking tussen PsyQ, G-kracht, GGZ-Delfland, Synaeda en Eleos.

Huidige status

De behandelingen van de pilotstudie zijn afgerond, maar de lange-termijn metingen nog in gang.

De eerste deelnemers van de RCT zijn geïncludeerd!

Subsidiegevers

Stichting tot Steun VCVGZ

Teamleden

 

William Hoogenboom

Promovendus

 

Maaike van Velzen

Promovendus

 

Karin Slotema

Senior onderzoeker

 

Charlotte van Schie

Senior onderzoeker

 

Rozemarijn Schalk

GioS

 

Arie Leeuw

GioS

 

Janne Stout

GioS

 

Kadir Yilmaz

GioS

 

Christine Trouborst

GioS